Det har varit intensiva dagar sen slutet av april. Så ofta som det funnits möjlighet har jag varit nere i båten och fixat. Men nu är vi klara för segling. Det känns väldigt bra!
Idag var jag ner och gjorde det sista:
Jag minns faktiskt inte att vi varit klara med båten så här tidigt på väldigt länge. Det kan vara 15-20 år sedan.
Igår fredag var det gemensam sjösättning i hamnen. Föreningen bokar en eller två kranbilar beroende på hur många båtar som ska i vattnet. Denna gång var det bara sju, det har varit en sen och kall vår.
Vi gick i som sista båt, så jag hade gått om tid att fota lite och hjälpa till vid sjösättningarna före oss. Som vanligt blev det ingen bild på vår egen båt i luften då jag hade fullt upp. Dagen förlöpte bra och vädergudarna bjöd på bästa väder.
Nu är det inte så mycket kvar att göra innan Festina Lente3 är klar för sjösättning. Har tagit vara på de fina dagarna sista tiden och kommit långt med vårrustningen.
Saker som är klara:
Saker som återstår:
Montera gennakerfäste kan jag göra i sjön om det skulle vara så.
Tog några bilder på dottern innan hon for iväg på ett pass på cykeln imorse. Själv blev jag sittande framför datorn.
Alltid roligt att fotografera!
Med några dagars bra väder så har jag kunnat färdigställa installationen av solcell på vår Linjett 33:a. Vi ville ha solcellen på en stolpe så det är lätt att få bra laddning och effektivitet i systemet.
Systemet är byggt på följande delar:
Har inte fört bok på hur mycket tid jag lagt på jobbet, men kanske 10 timmar. Det som tar mest tid är krypandet och funderandet.
Helgen har inneburit en hel del jobb med båten. Värmen har inte kommit än, den ska enligt prognosen komma i veckan. Men jag vill komma igång och vara lite på tå.
I lördags var jag ner till hamnen och satt in miljön. Lät presenningen sitta kvar då det var svalt och rått ute. Arbetslampan i sittbrunnen gav nog med värme för att det skulle kännas mer ombonat och trevligt. Tog några bilder till en artikel som frugan jobbar med. Kröp omkring i båten och funderade på solcellsinstallationen.
Söndag morgon började jag i verkstaden hemma. Ute var det dimma och bara någon udda plusgrad, hade verkligen ingen lust att gå ut. Monterade skenorna på solcellen och satte ditt tvärstolpen som ska sitta på stången på båten.
På söndag eftermiddag tog jag mig ner till båten. Pratade med en hel del andra båtägare som sökt sig till hamnen, trevligt! Tog bort en del av presenningen så det kommer in lite ljus i sittbrunnen.
Sedan gav jag mig på att jobba med solcellsstången. Hade tidigare en idé om att ha den på styrbord sida. Nu tänker jag att den får sitta på babord sida. Testade att ställa ditt solcellsstången så jag får en uppfattning om den blir vertikal givet det pyttiga utrymme som jag kan flytta runt fästet i däck på. Ser hoppfullt ut!
Avslutade söndagen med att kräla i utrymmen där kabeldragningen ska vara. Blir intressant att få fram sladdarna till regulatorn och batterierna!
Häromdagen kom senaste numret av Trossen från Sjäräddningssällskapet. Och med det numret kom årets klisterlappar att sätta upp. En lapp kommer hamna på segelbåten och en på havskajaken. Känns riktigt riktigt bra!
Häromdagen satt frugan och jag på baksidan huset och drack en kopp kaffe. Vi kom att prata om flytvästar. Jag berättade för henne om mina tankar på att prova en uppblåsbar flytväst.
Den flytväst jag har är drygt 20 år gammal så det är dags att byta den. Jessika förde in mig på tanken att strunta i spåret med uppblåsbar flytväst. Hon tyckte istället att en rejäl SAR-flytväst från Baltic skulle vara bra.
“Specialflytväst för tuffa förhållanden. Utvecklad tillsammans med Sjöräddningssällskapet som använder den till alla sina sjöräddare. Integrerad CE godkänd säkerhetssele. Två utvändiga fickor samt två nätfickor för visselpipa och t ex kniv. Dubbla fästen för VHF eller nödljus på axlarna. Reflexer fram, bak samt på axlar. Dubbla grenband.”
– Baltic
Det kanske inte är en så dum tanke med en traditionell flytväst ändå istället för en uppblåsbar flytväst. Tål verkligen att tänkas på! Vad är bäst?