Nu fungerar första revet i bommen som det ska

Under fjolårssäsongen fungerade inte vårt första rev. Ganska irriterande även om det inte var någon kris. Det andra revet fungerade däremot som det skulle. Bommen låg nu och väntade i garaget.

Efter morgonkaffet gick jag ut i garaget. Kliade mig lite i huvudet. Hade tittat på nätet för att få en uppfattning hur mekanismen för singelrevet ser ut inne i bommen. Mest så att jag skulle ha en idé om vad som fanns där inne innan jag öppnade upp bommen och började rota runt och dra i linor. Det fanns bra skisser på nätet som visade principen för mekanismen.

Började med att skruva loss bakstycket på bommen där revlinor och uthal går in i bommen. Stycket satt med fyra skruvar och var inga problem att få loss.

Sedan backade jag ut linorna och mekanismen till första revet (blåspräckliga linan). Det visade sig att revlinan för första revet låg lindad runt vajern till uthalet och även runt sig själv. Det vill säga att när man drog i revlinan så kinkade det fast och det var anledningen till att revet inte fungerade.

Trädde därefter om revlinan så att den inte låg lindad runt sig själv och uthalsvajern. Skruvade sedan på bakstycket igen.

Avslutade med prova att dra i reven för att vara säker på att det hela löper rätt och lätt. Nu fungerar första revet i bommen som det ska. Jag undrar om detta rev någonsin fungerat eller om någon pillat på lindragningen efter båtens födelse.

Total arbetstid: Ca. 90 minuter med en del kliande i huvudet.