Kapar solcellstången och bestämmer plats för fästet i däck

Jobbet med solcellen fortsätter. Idag har jag tagit en titt på var solcellsstången kan sitta och även börjat jobbet med att kapa stången. Mycket jobb återstår men detta är en bra start.

Började dagen med att krypa omkring i båten. Ville titta på olika platser där jag kan fästa foten till solcellsstången. Det lutar åt att den kommer få sitta i styrbord aktre hörn innanför pulpit. Där finns det plats och det borde bli stadigt även för det övre fästet till solcellstången. Det övre fästet ska sitta i övre horisontella pulpitstången.

Hemma efter lunch gav jag mig på att kapa solcellsstången. När den levereras är den 180 cm lång och det känns i längsta laget. Lurar på att kapa den till 160 cm.

Att kapa stången var lätt, kapade den några centimeter ovanför hålet där kablarna ska komma ut. Utmaningen var om det skulle gå att få ut pluggen i botten, som man ska trä på foten i däck. Skulle det inte gå att få ut pluggen utan att förstöra den så kostar en ny onödigt mycket för en plastbit.

Enligt tillverkaren så skulle pluggen sitta i röret med någon form av tejp och den skulle sitta som berget. Lurade en stund innan jag kom på lösningen hur den skulle komma ut. Gjorde så här:

  1. Värmde aluminiumröret vid pluggen med varmluftspistol. Tanken var att limmet till tejpen skulle mjukna.
  2. Fäste röret med en bult mot bordet så jag skulle slippa hålla i röret.
  3. Tog en mejsel och stoppade in den med handtaget före i röret.
  4. Knackade på mejseln med hammare. Pluggen kom ut på ett par slag och dessutom hel och fin. Toppen!

Sen gjorde jag ren pluggen från tejprester. Tanken är att senare fästa den i solcellsstången med smältlim, jag tror det räcker gott.

Nu ligger solcellen och stången på övervåningen och väntar på fortsatt arbete. Nästa steg är att kapa stången till helt rätt längd, ska nog kortas ytterligare någon decimeter. Sen ska jag även göra ett nytt hål där kablarna från solcellen ska ut.