• Under fjolårssäsongen fungerade inte vårt första rev. Ganska irriterande även om det inte var någon kris. Det andra revet fungerade däremot som det skulle. Bommen låg nu och väntade i garaget.

    Efter morgonkaffet gick jag ut i garaget. Kliade mig lite i huvudet. Hade tittat på nätet för att få en uppfattning hur mekanismen för singelrevet ser ut inne i bommen. Mest så att jag skulle ha en idé om vad som fanns där inne innan jag öppnade upp bommen och började rota runt och dra i linor. Det fanns bra skisser på nätet som visade principen för mekanismen.

    Började med att skruva loss bakstycket på bommen där revlinor och uthal går in i bommen. Stycket satt med fyra skruvar och var inga problem att få loss.

    Sedan backade jag ut linorna och mekanismen till första revet (blåspräckliga linan). Det visade sig att revlinan för första revet låg lindad runt vajern till uthalet och även runt sig själv. Det vill säga att när man drog i revlinan så kinkade det fast och det var anledningen till att revet inte fungerade.

    Trädde därefter om revlinan så att den inte låg lindad runt sig själv och uthalsvajern. Skruvade sedan på bakstycket igen.

    Avslutade med prova att dra i reven för att vara säker på att det hela löper rätt och lätt. Nu fungerar första revet i bommen som det ska. Jag undrar om detta rev någonsin fungerat eller om någon pillat på lindragningen efter båtens födelse.

    Total arbetstid: Ca. 90 minuter med en del kliande i huvudet.

  • Förra säsongen strulade första revet för oss. Det är single-rev i vår bom och det kinkade och ville inte dra ner seglet korrekt. Otroligt enerverande. Som tur var funkade rev nummer två.

    Idag var jag och dottern till båten och tog ner bommen från däck på båten. Lastade bommen på takräcket för transport hem till garaget. Tänkte försöka öppna ändbeslaget och kika om jag kan lista ut vad som strular.

    Passade även på att titta till masten som ligger i mastskjulet på hamnområdet. Allt såg bra ut.

  • Sitter på tåget. Tuffar norröver, mot Norrbotten. Kikar ut genom fönstret. Solen skiner. Snön gnistrar. Har inte tältat på länge. Har inte varit i fjällen på länge. Drömmer!

    Vi går mot den finaste vintern, Vårvintern. Tiden då dagarna är ljusa och längre. Tiden då natten kan vara kall och dagen vara varm. Tiden då man kan må gott på fjället och färdas lätt i det snötäckta vita landskapet.

    Drömmer! Drömmer om en skidtur med pulka i Jämtlandsfjällen. Det är nära hemma. Det är vackert. Det är avslappnande, fridfullt och härligt.

    ,
  • På vårkanten kan det vara skönt att behålla presenningen uppe ett tag då man jobbar i båten, åtminstone i Norrland. Presenningen ger skön värme och det brukar allt som oftast komma ett ’sista’ snöfall som är trevligt att slippa få i sittbrunnen och på däck.

    Här i vintras skaffade jag en liten smidig arbetslampa på Biltema. Har för mig att min lampa är på 50W. Det är en LED-arbetslampa med golvstativ, vinklingsbart lamphus och mjukt bärhandtag.

    Lampan ger bra belysning under presenningen och den är lätt att ställa där man vill ha den. Sen blir den inte så varm heller då det är LED-belysning.

  • När vi köpte vår Linjett 33 ifjol så följde det med en stor och självslående fock. Båda seglen var nya 2009. Storseglet är okey för någon säsong till men focken var lite tråkig. I samband med att jag beställde gennakern så la jag därför även beställning på en ny självslående fock.

    På vår förra båt seglade vi flera år med självslående fock. Lärdomen var att dessa höga och smala segel behöver vara stumma för att fungera bra. Av den anledningen så bad jag om UK Syversen om offert på deras X-Drive linje av crusingsegel. I denna linje finns tre varianter:

    • X-Drive Glas
    • X-Drive Endumax
    • X-Drive Carbon

    Efter en del diskussion med UK Syversen bestämde jag mig för alternativet X-Drive Carbon. Fastnade för formstabiliteten, formstabiliteten över tid och uv-beständigheten.

    Enligt orderbekräftelsen ska gennakern och den självslående focken vara klara för leverans i april.

  • En sväng till båten idag. Rättade till presenningen. Och viktigast: Satte underhållsladdning på batterierna.

  • Ett Youtube-konto med vackra filmer, Tupaia heter det. Inget prat. Fokus på segling och upplevelser. En njutning att titta på. Önskar att de hade fler filmer än de fyra som finns där nu.

    , ,
  • Att gippa gennakern är inte lätt. Hittade den här videon med en steg-för-steg till hur gör då man är få ombord. Tips och röst: Pip Hare.

    , ,
  • 2002 paddlade jag och frugan från Jävre söder om Piteå längs kusten norröver till Haparanda Sandskär och avslutade i Haparanda. På vägen beökte vi många fina platser, bland annat Junkön.

    I söndags bjöd vintern i Luleå på en fantastisk dag. 8-10 grader kallt, svaga vindar och en klarblå himmel. En sån dag som jag bara ville ta till vara på. Tog bilen via isvägarna ut till Junkön och parkerade på öns västra sida.

    Vilar på en sten i inloppet till Junköns hamn

    Skidade på isen norröver till Junköns norra udde. Här tog jag lunch i solen på samma plats som jag och frugan tältade för snart 22 år sedan. På sommaren är här sand och jag minns vi badade och slöade gott på platsen till en fin sommarkväll.

    Efter lunchen tog jag ett skoterspår inne på ön till Junköns hamn. Tog en paus på en sten i inloppet till hamnen. Spretade med skidspetsarna mot himlen och njöt. Vilken vinterdag. Vilket väder.

    Att vända hemåt tycker jag aldrig är särskilt kul. Tänk om man hade kunnat slå upp ett tält bädda ut liggunderlag och sovsäck och bo kvar ute i naturen.

    Tog isvägen åter. Han tillbaka till bilen lagom för att fånga solnedgången till tonerna av radion på vägen hem.

    ,