Om mindre än en månad smäller, den 10:e november går starten för den 10:e upplagan av Vendée Globe. Det ska bli riktigt kul att följa. Årets upplaga har 40 seglare anmälda.
Om mindre än en månad smäller, den 10:e november går starten för den 10:e upplagan av Vendée Globe. Det ska bli riktigt kul att följa. Årets upplaga har 40 seglare anmälda.
Jag gillar verkligen mina solglasögon. De är trogna följeslagare året runt. Sommar som vinter skyddar de mina ögon. De har följt mig i kajak, segelbåt, på skidtur och när jag tränar. Nyligen lyckades jag förstöra dem när jag pysslade i båten.
Olyckan hände när jag skulle rätta till presenningen på båten. Jag drog i presenningen men slant i greppet och slog till glasögonen som satt uppe på huvudet. Jag måste ha träffat olyckligt för ena glasögonbågen gick av vid skalmens infästning. Humöret sjönk snabbt till låga nivåer.
Jag hade ingen som helst lust att skaffa ett par nya solglasögon då jag var nöjd med de jag hade, tänkte att det måste gå att laga. Jag surfade runt på nätet och letade nått lim som skulle kunna göra jobbet. Fastnade till slut för Gorilla Super Glue Gel. Som tur var hade Clas Ohlson hemma i Sundsvall limmet inne.
Gorilla Super Glue Gel är lätt att jobba med. Gel-konsistensen gör att limmet stannar där man lägger det på materialet man limmar, det flyter inte ut och hamnar överallt. La en droppe lim där glasögonbågen gått av och pressade samman bågen under några få minuter. Gorilla Super Glue Gel är snabbhärdande så efter en kort stunds pressande och och kort stunds vila så vara glasögonen hela igen. Lagningen syns knappt.
En dåligt grepp om en presenning som ledde till förstörda favoritglasögon slutade ändå gott. Och dessutom har jag hittat ett bra superlim.
I våras när jag monterade ihop propellern, efter att ha bytt offeranod på drevet, så lyckades jag dra sönder insexan på en av låsskruvarna till propellerbladen. Låsskruvarna är av mässing så det är inte konstigt att det händer efter många års lossa och dra åt.
När båten kom upp på land här i höst så gav jag mig på att försöka lossa den trasiga låsskruven. Hade några olika planer som var olika drastiska, den sista utvägen vore att borra ur skruven. Som tur var behövde jag inte gå så långt.
Lösningen blev att försiktigt knacka in en torx-bit i insexan till skruven. När torx-bit:en satt tillräckligt hårt i mässingen så tog jag ett litet spärrskaft och knyckte till tydligt, då lossnade skruven. Puh!
Nu behöver jag beställa två nya låsskruvar till propellerbladen, eller snarare till tapparna till propellerbladen. Det finns att beställa låsskruvar till en rimlig penning på flera ställen på nätet. Nytt blir att låsskruvarna blir i rostfritt stål istället för mässing.
På nittiotalet fotade jag en hel del svartvitt. Vissa typer av bilder gör sig väldigt bra i svartvitt, porträtt är ett sånt exempel. Men även vissa typer av landskapsbilder och arkitektur tycker jag passar bra i svartvitt.
Länge har jag haft en förinställning i Lightroom för färgbilder men jag har saknat en för svartvitt. Jobbar nu på att hitta en grund som jag kan bygga vidare på, smaken förändras över tid och med det även förinställningarna i Lightroom.
Baltic SAR är en specialutvecklad flytväst som är designad för att klara tuffa förhållanden och den används av Sjöräddningssällskapets sjöräddare. Baltic SAR är en flytväst man känner sig trygg med. Den är rejäl, har genomtänkt design och samarbetet med SSRS borgare för kvalitet.
Min gamla flytväst hade kring 20 år på nacken så det var dags att byta den. Ett tag var jag inne på en uppblåsbar flytväst men frugan förde in mig på tanken att skaffa en traditionell flytväst. Hon tyckte att en SAR-flytväst från Baltic skulle vara bra.
Sagt och gjort så köpte jag en SAR-flytväst på Hjermans. Har använt flytvästen en hel säsong i både varmt och kallt före och tänker det är på sin plats att samla lite tankar om västen.
Flytvästen är utvecklad av Baltic i samarbete med Sjöräddningssällskapet och den används av Sjöräddningssällskapets frivilliga. SAR är en flytväst med mer flytmaterial än en konventionell seglarväst, vilket ger ett extra högt flytläge. SAR är utrustad med:
SAR är en one-size-väst och storleken justeras med hjälp av midjebandet och ytterligare ett band på varje sida för bästa passform. Flytvästen finns i rött eller svart.
Baltic SAR är en flytväst man känner sig trygg med. Den är rejäl, har genomtänkt design och samarbetet med SSRS borgare för kvalitet.
Sen jag skaffade Baltic SAR har jag oftare på mig flytväst till sjöss och det är bra. Särskilt använder jag flytväst oftare än tidigare då det är varmt ute. Min gamla flytväst, en Baltic-modell det också, var varmare.
Jag gillar Baltic SAR skarpt och rekommenderar den gärna. Jag ger den 5 av 5 flytvästar i betyg.
När jag var liten och gick till tandläkaren fick man en present av tandläkaren när eländet var över. Nån liten sak som man fick välja ur en burk eller skål.
Efter upptagningen av Festina Lente så var jag på Hjertmans och skulle köpa material för höstrustningen. De hade rabatterat pris på båtshaken från Hook & Moor. Och då slog jag till och gav den till Festina Lente som tröst för eländet att flyga och leka tepåse.
Köpte den minsta varianten som heter Hook and Moor 45, den är 1 – 1,8m lång.
Varför har jag inte köpt en våtdammsugare tidigare, det är ju en fantastisk uppfinning. Tänk att det skulle ta nästan 25 år som båtägare innan jag fattade storheten.
Jag slog i alla fall till på en våtdammsugare på Biltema som ser ut som nedan. Den kostade 499 sek och har betalt sig redan efter en dag i hamnen.
Använde våtdammsugaren till att: suga ur glykolen ur sötvattensidan på motorn, sög ur det sista av vattnet i varmvattenberedare, sög vattnet ur toalettstolen och sög upp vatten ur kölsvinet. Att ha en våtdammsugare gjorde jobbet så mycket enklare. Rekommenderas!