Kategorier
Segling Utrustning

Gennaker från UK Sailmakers

Gennakern är verkligen det optimala undanvindsseglet för crusing. Vi hade en gennaker till vår förra båt men det fanns ingen till Linjett 33:an när vi köpte henne i våras. Och vi har saknat gennakern under sommaren, men till nästa år blir det ändring.

Efter en hel del funderade, diskuterande, mailande och läsande så har vi beställt en AS2 gennaker från UK Sailmakers med tillhörande strumpa. Vår gennaker kommer vara orange ungefär som i videon på Linjett 39:an i video ovan. Tanken är att färgen ska passa mot vårt sandfärgade sprayhood

Vi blev rekommenderade strumpa till seglet istället för rulle och det bekräftade våra egna tankar om hantering, enkelhet, funktion och pris.

AS2 är en gennaker för lätt till mellanvind 3-10 m/s. AWA 100-165 grader. Den har en yta om max 100% eller mer om regeln tillåter.
Seglet har en djup och kraftfull form med maxbredd något högre upp. Effektivast är det på djupare slör- och länsbogar. Duktyp: 0,75-0,9 oz nylon. Vårt segel kommer vara 0,75 oz.

Kategorier
Fotografi

Instagram

Sailing Festina Lente

Vårt seglingskonto på Instagram: sailingfestinalente

Kategorier
Fotografi Skidåkning

Tidig och fin vinter

På Södra Berget med Tove

Idag var en fantastisk dag. Sol från en klarblå himmel, svag vind och kring minus 10 grader på förmiddagen. Var upp på Södra Berget med dottern för att testa skidor. Passade på att fota lite samtidigt.

Vintern kom verkligen snabbt i år. Kan inte minna mig om så här bra förhållanden så här tidigt. Även om det bara är november så känns det, en så här fin dag, som bästa februari.

Bara att njuta!

Kategorier
Segling Service Utrustning

Efter säsongen är det dags

Segelöversyn

När jag var yngre och seglade E-jolle så var Rebell så hett. Ojojoj vad jag ville ha ett Rebellsegel, men det blev inte så. Förrän i år, fast då till en Linjett 33. Men vi har inte använt det.

Har kikat på hur alla seglen mår efter säsongen. Vi har bara använt det modernaste storseglet (UK) och focken (UK) under sommaren men det finns även en genua 1 (Rebell) och en spinnaker (Rebell) som är användbara.

Genuan är från -94 då båten kappseglades en del. Skicket verkar helt ok utan att ha jag har hissat seglet, tror inte det använts mycket. Spinnakern skulle man nog kunna hissa men jag är tveksam om vi kommer använda den.

Storseglet mår bra (UK). Självslående focken (UK) skulle behöva servas av segelmakeri. Genuan (Rebell) behöver nån tejpbit på nått ställe, annars är den ok.

Skönt att ha lite koll på hur seglen mår och vad som behöver åtgärdas.

Kategorier
Status

Knuffar snö

För andra gången senaste sju dagarna är jag nere i båten och knuffar snö från presenningen.

Kategorier
Inspiration

M/Y Inka

Att betrakta gamla skönheter i trä

I somras blev vi inblåsta på Bönhamn under ett oväder. Hårda vindar från sydost och regn drog över våra huvuden. På Bönhamn ligger man tryggt vid gästbryggan.

Innan ovädret drog in så la motorbåten INKA till. Jag passade på att ta några bilder av henne. Träbåtar är ett vackert avbrott till plastbåtarna i våra hamnar och de passar så väl in i miljöerna i fiskelägena.

Det är tur det finns personer som vill och kan tar hand träbåtarna. Hantverket, detaljerna och formerna är så fascinerande och fängslande. Att betrakta gamla skönheter i trä är en fröjd.

Vill man titta på träbåt på teve kan man kika på Mickes båt på SVT Play.

Kategorier
Segling Video

Härliga startbilder från Transat Jacques Vabre

Äntligen fredag! Kollar lite film från starten av Transat Jacques Vabre och IMOCA-klassen. Hittade rullen på World of Water:s Youtube-kanal.

Kategorier
Läsning Segling

Svenskbyggd seglare med erkänt hög kvalitet och fart

Klassikern Linjett 33

Praktiskt Båtägande har en serie som de kallar Klassikern. I vartannat nummer skriver de om en motorbåt och vartannat om en segelbåt. Frugan och jag har genom åren gjort ett flertal segelbåtsklassiker åt PB.

Har för mig att det var sommaren 2019 frugan och jag var i Hudiksvall och fotade en Linjett 33 som finns där. PB nummer 13 dec 2019/jan 2020 innehåller i alla fall vår artikel om Linjett 33:an i serien Klassikern.

Rubriken på artikeln var Kvalitetsbåt med stil. Jag minns vad avundsjuk jag var på frugan som fick åka ut på Hudiksvallsfjärden och segla 33:an. Själv fick jag stå på en kaj med kameran i handen och beskåda och dokumentera.

Lite anade jag då att vi 2023 själva skulle äga och segla en Linjett 33.

Kategorier
Fotografi

Make more with less

Fujifilm X-E4

Jag tycker om att fotografera, det är en viktig del för mig då jag är ute och seglar, paddlar eller går på tur. Jag använder en Fujifilm X-E4 och trivs bra med den kameran.

Fujifilm X-E4 kan sammanfattas med följande ord: Kompakt, bra bildkvalité, lättanvänd, retrostil, utbytbara objektiv, lätt att bära och lätt att packa.

Make more with less

– Fujifilm

Konstigt är att Fujifilm verkar ha slutat med X-E4 modellen, den är svår att köpa ny idag. Detta trots att modellen introducerades så sent som i början av 2021.