• Sedan tidigare har Linjett haft tre båtar i produktion: Linjett 34, 39 och 43. Nu fyller de på modellprogrammet med en ny modell: Linjett 36.

  Linjett 36 kommer att segla under 2025 och första båtarna levereras 2026. Läs mer på Linjett:s hemsida.

  ”I Linjett 36 fokuserar vi på seglingskänsla och komfort i ett nätt och behändigt format. Vi kallar det litet med värdighet. Silhuetten är uppdaterad, men linjerna och arvet finns kvar där. Vi tycker att vi har lyckats fånga Linjetts känsla och formspråk i ett nytt och trevligt format.”

  – Linjett
 • Från slutet av april till fredag den 9:e maj slet jag på med att få Festina Lente3 klar för sjösättning. Fredag den 10:e maj sjösattes hon och den 11:e maj mastades hon på. Fredag den 17:e maj kom frugan och jag ut på en första tur och vilken tur det blev.

  Vi seglade från Ortvikens småbåtshamn till Vindhem efter veckans sista arbetsdag. En stark sjöbris låg på från havet med stadigt 10m/s. Kanske en väl hård första segling men allt gick bra. Med ett rev i storen och självslående fock loggade vi kring sex knop på kryssen.

  På Vindhem fick vi oss en överrsaskning: y-bommarna låg fortfarande på land och den nya flytbryggan hade inga angöringsöglor. Vi smet in på en boj och knöt fast oss mot stenpiren.

  Till middag lyxade vi med bubbel, jordgubbar och småplock som förrätt och hemgjord pesto med pasta till huvudrätt. Avslutade med några goda chokladbitar.

  På kvällskvisten tog vi en liten promenad på området innan vi kröp till kojs. Frugan vann fredagens omgång i Yatzy.

  Lördagen gick i slöhetens tecken. Frugan sprang visserligen en tur men annars hände det inte mycket. Dottern kom på besök under dagen och bidrog till drällandet i sittbrunnen. Det var länge sedan jag gjorde så lite på en hel dag, är nästan lite stolt över slappandet.

  Lördagens Yatzy-spel vann jag.

  På söndag morgon var det dags att bege sig hemåt. Vi hade hoppats på att kunna segla men Sundsvallsbukten låg helt blank. Järngenuan fick stånka på. Vi hann precis hem och plocka samman innan de utlovade mörka molnen hopade sig.

  En bra helg! En bra första tur på havet! Och inte minst…vilket fantastiskt väder!

  ,
 • Sent ska syndaren vakna. Paddlade räsern idag. Årets första paddling!

  ,
 • Det har varit intensiva dagar sen slutet av april. Så ofta som det funnits möjlighet har jag varit nere i båten och fixat. Men nu är vi klara för segling. Det känns väldigt bra!

  Idag var jag ner och gjorde det sista:

  • Hissade focken
  • Hissade skyddsfodralet till focken
  • Hängde upp en ny skepparkrans
  • La en ny Hansa Orginal räddningslina i stuvfacket
  • Drog skot till gennakern

  Jag minns faktiskt inte att vi varit klara med båten så här tidigt på väldigt länge. Det kan vara 15-20 år sedan.

 • Igår fredag var det gemensam sjösättning i hamnen. Föreningen bokar en eller två kranbilar beroende på hur många båtar som ska i vattnet. Denna gång var det bara sju, det har varit en sen och kall vår.

  Vi gick i som sista båt, så jag hade gått om tid att fota lite och hjälpa till vid sjösättningarna före oss. Som vanligt blev det ingen bild på vår egen båt i luften då jag hade fullt upp. Dagen förlöpte bra och vädergudarna bjöd på bästa väder.

 • Nu är det inte så mycket kvar att göra innan Festina Lente3 är klar för sjösättning. Har tagit vara på de fina dagarna sista tiden och kommit långt med vårrustningen.

  Saker som är klara:

  Saker som återstår:

  • Montera och dra fast propellern.
  • Byta impeller.
  • Montera ett gennakerfäste i fören.

  Montera gennakerfäste kan jag göra i sjön om det skulle vara så.

 • Tog några bilder på dottern innan hon for iväg på ett pass på cykeln imorse. Själv blev jag sittande framför datorn.

  Alltid roligt att fotografera!

 • Med några dagars bra väder så har jag kunnat färdigställa installationen av solcell på vår Linjett 33:a. Vi ville ha solcellen på en stolpe så det är lätt att få bra laddning och effektivitet i systemet.

  Systemet är byggt på följande delar:

  1. Sunwind solcell 60 W
  2. NOA vridbar solpanelhållare med 40 mm mast
  3. Solcellskontakter MC4 ovan däck
  4. 2x Scanstrut kabelgenomföring (2-6 mm)
  5. 4 mm2 förtent kabel mellan solcellen och laddningsregulatorn
  6. Laddningsregulator Victron SmartSolar MPPT 75/15
  7. 6 mm2 förtent kabel mellan laddningsregulatorn och batteribanken
  8. Hängsäkring på pluskabeln vid batteribanken

  Har inte fört bok på hur mycket tid jag lagt på jobbet, men kanske 10 timmar. Det som tar mest tid är krypandet och funderandet.

  ,
 • Helgen har inneburit en hel del jobb med båten. Värmen har inte kommit än, den ska enligt prognosen komma i veckan. Men jag vill komma igång och vara lite på tå.

  I lördags var jag ner till hamnen och satt in miljön. Lät presenningen sitta kvar då det var svalt och rått ute. Arbetslampan i sittbrunnen gav nog med värme för att det skulle kännas mer ombonat och trevligt. Tog några bilder till en artikel som frugan jobbar med. Kröp omkring i båten och funderade på solcellsinstallationen.

  Söndag morgon började jag i verkstaden hemma. Ute var det dimma och bara någon udda plusgrad, hade verkligen ingen lust att gå ut. Monterade skenorna på solcellen och satte ditt tvärstolpen som ska sitta på stången på båten.

  På söndag eftermiddag tog jag mig ner till båten. Pratade med en hel del andra båtägare som sökt sig till hamnen, trevligt! Tog bort en del av presenningen så det kommer in lite ljus i sittbrunnen.

  Sedan gav jag mig på att jobba med solcellsstången. Hade tidigare en idé om att ha den på styrbord sida. Nu tänker jag att den får sitta på babord sida. Testade att ställa ditt solcellsstången så jag får en uppfattning om den blir vertikal givet det pyttiga utrymme som jag kan flytta runt fästet i däck på. Ser hoppfullt ut!

  Avslutade söndagen med att kräla i utrymmen där kabeldragningen ska vara. Blir intressant att få fram sladdarna till regulatorn och batterierna!