• Genom åren har vi använt olika bottenfärg på de segelbåtar vi ägt. Frågar man runt i hamnen vad andra seglare rekommenderar får man många olika svar. Man får helt enkelt lite på sin egen tro och sin egen kunskap.

    På vår första båt, en H-båt, hade vi VC17. Den bottenfärgen satt på då vi köpte båten och vi bättrade mest på där det behövdes de få år vi ägde båten. Färgen var utan beväxtning.

    Vår andra båt, en H35:a, målades i alla år med Mille Light. Även denna färg var utan beväxtning. Men den hade två baksidor:

    1. Färgen flagnade och blev ojämn då man tvättade med högtryckstvätt efter upptagning.
    2. Färgen kritade av sig om man kom åt den vid bad. Och den smutsade även ned stroppar vid lyft.

    Linjett 33:an som vi köpte i våras var bottenmålad med Hempel Hempaspeed. Hempaspeed är en hård och tunn bottenfärg som är godkänd i insjöarna och längs norrlandskusten. Fördelen med denna färg är att botten är väldigt slät och fin och lätt att tvätta av. Nackdelen är att den inte är beväxtningsfri. Redan i juni började det växa slem och alger på botten och i september satte sig snäckorna på skrovet. Jag är tveksam till att använda denna färg igen.

    Läste någonstans en rekommendation att tvätta en Hempaspeed botten två gånger per säsong. Läste även att snäckor kunde sätta sig men att de inte satt så hårt utan är lätta att få loss. Jag är varken sugen på att behöva tvätta eller skrapa snäckor.

    Frågan är vad vi ska använda för bottenfärg kommande säsong?! Jag skulle vilja hitta en hård färg som det inte växer på.

  • Så var det fredag igen. Veckorna går fort, en klyscha som stämmer. Ikväll hoppas jag det kommer ett nytt avsnitt på en av mina favoritkanaler på Youtube: RAN Sailing.

    , ,
  • Båten står på land hemma i Sundsvall och havskajaken ligger också hemma i Sundsvall. Hade gärna tagit mig ut i skärgården här i Luleå under helgen men då det inte går får man hitta på något annat. Det blev ett besök i Gammalstads Kyrkstad strax utanför Luleå.

    Kyrkstaden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och ett av femton världsarv i Sverige. Totalt ligger det drygt fyrahundra byggnader runt Nederluleå kyrka i Gammelstad utanför Luleå. När man vandrar runt i miljön så påminner det lite om ett gigantiskt fiskeläge, fast rejält på torra land.

    På sommaren kan jag tänka mig att kyrkstaden är en riktigt turistfälla. Tidigt en söndagmorgon i oktober är det däremot helt stilla.

  • Fredag är sköna: Arbetsveckan närmar sig sitt slut och helgen är på insegling. På fredag släpper även vissa Youtube-kanaler nya avsnitt, Sailing Magic Carpet är en av dem.

    Jag kollar in deras nya avsnitt nästan varje fredag och kan bara rekommendera kanalen. Maya och Aladino som driver kanalen har även en hemsida där man kan läsa om projektet och alla säsonger de lagt ut på Youtube.

    ,
  • När jag var liten så skrevs det alltid om världsmästerskapen för Internationella Sexan i båttidningarna. Jag läste artiklarna, om de vackra båtar som tävlade i fjärran länder, med stort intresse.

    Den Internationella Sexan har anor från 1907. Då modern kappsegling går mer och mer mot höga farter, våldsamma gennakerbogar och foilande båtar; så påminner den Internationella Sexan om hur det var ‘back in the days‘.

    Jag kan inte låta bli att beundra den Internationella Sexan, även om den är långsamma och designmässigt tillhör historien. Att skåda en Internationell Sexa på en kryssbog med sitt smala skrov, låga fribord, stora genua och massiva deplacement…det är inget annat än ren och skär skönhet i rörelse.

    Fler videos på Internationella Sexmeterförbundets kanal on Youtube.

    ,
  • Då var segelbåten klar för vintern. Nu är det bara att planera fix under vintern och vänta på islossning.

  • Igår blev det en heldag i hamnen. Dels ville jag få upp presenningen och dels var det städdag i föreningen. Solen sken från en klarblå himmel.

    Började jobba vid åttatiden. Klocka tio började städdagen, så jag började med täckställningen till båten. Vi hade skaffat en ny NOA-ställning med uteliggare då det inte följde med någon med båten.

    Ägnade stor del av de första två timmarna att bära grejer upp till båten och inte minst klia mig i huvudet, instruktionen var inte supertydlig och dessutom var två rör i ställningen fel. Som tur var. hade Hjertmans rör hemma så jag kunde byta och fortsätta bygga.

    Vid tiotiden var jag med och städade i hamnen. Många som dök upp i det fina vädret så det gick fort. Städandet avslutades med grillkorv. Gött att träffa lite båtmänniskor i fint väder och surra lite.

    Åt seneftermiddagen hade jag fått upp täckställningen och fått på presenningen. En skillnad i år mot tidigare år är att vi har en ställning med uteliggare så man får bort presenningen från friborden och bra ventilation.

    Täckställningen är knuten i för och akter men sidorna hålls på plats med dunkar fyllda med vatten som hänger i presenningen, blir intressant att se om detta funkar.

    Nu återstår att täcka i fören och aktern.

    ,
  • Så kom 2024 års nyheter från Hilleberg ut: Rogen 3 och Saivo 4. Rogen 3 i den Gula serien och Saivo 4 i den Svarta serien.

    Skulle vara kul att kika på ett Saivo någon gång, har aldrig sett ett i verkligheten. Saivo ser ut som ett mindre fort och väger därefter.

    ,
  • I samband med upptagning av båten brukar jag börja fundera på förbättringar jag vill göra till kommande säsong. Listan brukar bli lång, längre än vad som är rimligt att göra. En av saker jag vill ordna till 2024 är en gennaker.

    På förra båten hade vi en gennaker och till den hade vi en strumpa. Det funkar alldeles utmärkt då man är två eller fler ombord, en kan vara på fördäck och hantera strumpan och en i sittbrunnen och sköta skot. Men är man ensam är det inte lika enkelt.

    Har börjat snegla på alternativet med Top Down Furler. Spontant känns det som en lämpligare lösning då man är ensam ombord, man kan hissa gennakern redan innan man går ut ur hamn och man kan hantera den helt från sittbrunnen.

    Lösningen med strumpa vet jag är problemfri, vi har aldrig haft bekymmer. Frågan är om Top Down Furler är problemfria eller om de strular då och då? En annan fråga är om man kan köra med Top Down Furler på en Linjett 33 utan att montera peke, är inte sugen på att montera ett peke.

    ,