Vad ska man använda för bottenfärg

Genom åren har vi använt olika bottenfärg på de segelbåtar vi ägt. Frågar man runt i hamnen vad andra seglare rekommenderar får man många olika svar. Man får helt enkelt lite på sin egen tro och sin egen kunskap.

På vår första båt, en H-båt, hade vi VC17. Den bottenfärgen satt på då vi köpte båten och vi bättrade mest på där det behövdes de få år vi ägde båten. Färgen var utan beväxtning.

Vår andra båt, en H35:a, målades i alla år med Mille Light. Även denna färg var utan beväxtning. Men den hade två baksidor:

  1. Färgen flagnade och blev ojämn då man tvättade med högtryckstvätt efter upptagning.
  2. Färgen kritade av sig om man kom åt den vid bad. Och den smutsade även ned stroppar vid lyft.

Linjett 33:an som vi köpte i våras var bottenmålad med Hempel Hempaspeed. Hempaspeed är en hård och tunn bottenfärg som är godkänd i insjöarna och längs norrlandskusten. Fördelen med denna färg är att botten är väldigt slät och fin och lätt att tvätta av. Nackdelen är att den inte är beväxtningsfri. Redan i juni började det växa slem och alger på botten och i september satte sig snäckorna på skrovet. Jag är tveksam till att använda denna färg igen.

Läste någonstans en rekommendation att tvätta en Hempaspeed botten två gånger per säsong. Läste även att snäckor kunde sätta sig men att de inte satt så hårt utan är lätta att få loss. Jag är varken sugen på att behöva tvätta eller skrapa snäckor.

Frågan är vad vi ska använda för bottenfärg kommande säsong?! Jag skulle vilja hitta en hård färg som det inte växer på.