Att sitta skönt i kajaken

Att sitta skönt är en förutsättning för att kunna njuta av paddelturen. En ömmande rumpa eller domnade ben kan förstöra den vackraste utsikten. Alla har vi olika bakdelar och man får tacka sin skapare om sitsen i kajaken utan fix passar ens skinkor. Man får ställa in sig på att jobba med anpassningar av sittbrunnen.

Hur paddlar jag

När man ska fixa med sin sits så behöver man fundera lite först. Frågor som kan vara intressanta att ställa sig:

  • Hur länge brukar jag paddla/sitta?
  • Hur högt värderar jag stabiliteten på min kajak?
  • Hur ser jag på att ha mer eller mindre komplicerade lösningar för min sittkomfort?
  • Vad behöver förbättras för att det ska bli skönare att sitta?

Då jag är ute på tur så har jag som riktmärke att paddla 4-5 timmar per dag uppdelat på två pass. Sen finns det tillfällen då jag paddlar längre och kortare, men jag vill kunna sitta skönt i 2-3 timmar i sträck.

Jag vill inte sätta stabiliteten åt sidan, jag vill kunna känna mig trygg i nästan vilket väder som helst. Särskilt i och med att jag tycker om att ta mig till utsatta platser, att jag oftast paddlar ensam och att norrlandsvatten är kalla.

Helst vill jag ha enkla och så raka lösningar som möjligt i min kajak. Att bygga komplicerade lösningar som kräver mycket fix eller är känsliga för slitage, det gillar jag inte.

Vad händer då jag sitter länge

Då jag sitter längre pass i kajaken så blir jag stum i benen, särskilt mitt vänstra ben. Jag blir sällan öm i rumpan. Utmaningen för mig är benen.

Jag har en lätt skolios. När jag tittar i spegeln så verkar det som att mitt vänstra ben är lite längre än mitt högra. Och jag tror att detta är anledningen till att jag blir stel i vänster ben. Då jag paddlar så kan jag räta på höger ben i kroppsrotationen, medans vänster blir mindre rörligt och därmed krampartat under längre paddlingar.

Vad har jag provat för alternativ

Jag har provat en hög med olika lösningar:

  • Skwoosh sittdyna
  • Teflondukar direkt på sitsen
  • Liggunderlag, eller motsvarande, med eller utan teflonduk
  • Höga sitsar
  • Låga sitsar
  • Varianter av konturskurna sittdynor

Vad verkar funka bäst för mig

Det som jag för tillfället känner fungerar bäst för mig är en kombination av två saker:

  1. Jag har satt en tunn vadering på höger hälstöd för att kompensera i skillnad på benlängd. Nu kan jag placera fotstödet så att jag kan arbeta och sträcka lika mycket med bägge benen.
  2. Jag har konturskurit en sittdyna av tunn båtinredningsväv. På den har jag limmat fast en teflondyna. Har skurit ut hål för att avlasta sittknölarna.

Både hälstödet och sittdynan har jag fäst med självhäftande kardborreband. Med denna lösning kan jag utan problem sitta 2-3 timmar i kajaken. Det känns bra!

Vad skulle jag vilja prova

Det finns en sits/lösning som jag skulle vilja testa: Bumfortable Seat. Bumfortable Seat är en sits som kommer från Nya Zeeland och multisportpaddling.

Tyvärr finns sitsen inte att beställa i Sverige längre. Och de verkar inte heller finnas begagnade att ta få tag i. Man får beställa från Nya Zeeland eller Australien. Det har känts för dyrt och meckigt för att stilla min nyfikenhet, så det har inte blivit av än.

Kommentarer

2 svar till ”Att sitta skönt i kajaken”

  1. Kolla med Ut i Naturen AS i Stavanger. Jag köpte ett bumfortable av dem förut.

    1. Profilbild för lekajak@gmail.com
      lekajak@gmail.com

      Tack för tipset!