För och nackdelar med 10 mm bågar i Hilleberg Soulo

När frun och jag började paddla och tälta så använde vi ett Hilleberg Nammatj. Ganska snart insåg vi att vi tyckte det tältet var opraktiskt. Vi gillade att tälta på klippor och då var det krångligt med tunneltält; att alltid vara tvungen att leta stenar för att säkra tältet kändes onödigt. Vi ville ha ett helt fristående tält.

Bakgrund och historia

I slutet av 90-talet skaffade vi oss sen ett Hilleberg Staika. Det tältet har följt oss i 20 år och vi älskar det tältet: Det är rymligt, stabilt, helt fristående (behövs ingen säkring/stöd om det inte blåser) och det är tryggt. Här om året skaffade jag ett Hillberg Soulo för mina egna paddelturer.

Jag gillar verkligen mitt Hilleberg Soulo. Men det är en sak som stört mig lite: Tältet är fristående men för att det ska stå prydligt så behöver man spänna upp det med staglinorna. Om man inte spänner upp det så är det lätt att det hänger om t.ex. marken är ojämn.

Grövre bågar i Hilleberg Soulo

Bågarna i Hilleberg Soulo är nio millimeter i diameter. Av en händelse så såg jag att det fanns stänger med tio millimeters diameter att köpa. Slog till och köpte såna stänger av ren nyfikenhet: Kunde den extra styvheten få tältet att stå helt snyggt utan staglinor?

Fördelar och nackdelar med 10 mm stänger

Vad händer då när man monterar grövre stänger i ett Soulo?

+ Tältet står prydligt utan stöd av staglinor
+ De svarta bågarna är snyggare än de guldgula 🙂

– Den korta bågen blir väldigt styv och man får vara noga när man sätter den på plats så man inte skadar tältet
– Ställer man tältet på ojämn mark så kan det vicka i längsled då konstruktionen blir rejält styv med 10 mm stänger
– Tältet väger lite mer men inte så mycket mer (ca. +150 gram)
– Kostar en slant att köpa 10 mm stänger

Som med allt så finns det fram- och baksidor med olika lösningar. För min del så föredrar jag 10 mm stänger i Hilleberg Soulo som det är nu. Men jag har kvar 9 mm stängerna om jag skulle ändra mig.