De nya låsskruvarna till foldingpropellern kom för ett tag sedan. Har inte monterat dem, det gör jag till våren.
Har inte öppnat påsarna heller, det är lättare att hålla rätt på skruvarna då de ligger i sina förpackningar. Har ögonmåttat skruvarna mot de gamla skruvarna och det ser ut att vara rätt. Vi får se till våren!
I våras monterade jag en 60 watts solcell på stolpe på vår Linjett 33. Det satt en liten solcell på rufftaket då vi köpte båten men den tyckte vi inte gjorde nån större nytta. Hur har det då fungerat med den nya solcellen?
Solcellen som satt på rufftaket då vi köpte båten gjorde som sagt inte mycket nytta, den är nästan alltid skuggad eller störd av något. Vet inte hur många watt den rufftakspanelen är på men stor är den inte heller.
På vår förra segelbåt hade vi en 45 watts solpanel på stolpe och det fungerade väldigt bra. Så jag monterade en solcell på stolpe på Linjett 33:an. Solcellen är på 60 watt och kopplad mot batterierna via en Victron laddningsregulator. Att montera en solcell är inte svårt, det tar mest lite tid.
När jag var nere i båten i helgen kollade jag hur mycket solpanelen gett under sommaren, svaret var 22 kWh enligt Victron:s mobilapp. I ett 12-voltssystem motsvarar detta cirka 1800 Ah. Vad betyder detta? Som exempel gissar jag att vårt kylskåp i båten drar cirka en ampere i snittförbrukning. Det skulle innebära att solcellen producerat el som kan mata kylskåpet i 1800 timmar, eller om man vill 75 dygn.
I praktiken visar det sig att vi klarar oss bra med en 60 watts solpanel på stolpe. Med solcellen på stolpe i kombination med motorkörningen och några udda tillfällen på landström så går vi runt rent ‘elekonomiskt’.
Det som drar mest ström för oss är kylskåpet. Sen är det lite läslampor, ladda lite telefon, vattenpumparna till kök/toalett/dusch, lite instrument under segling och en del autopilot. Vår och höst (och riktigt svala sommardagar) kör vi även mindre mängder värmare. Men jag skulle säga att kylskåpet är vår stora förbrukare, i övrigt är vi ganska strömsnåla.
Det finns något härligt med ‘självförsörjandet’ elsystem!
Fujinon XF 35mm f2 är en riktig liten pärla. Ojektivet är skarpt, roligt, snabbt och i princip osynligt på kameran. Jag ångrar bara en sak med köpet: Att jag inte slog till tidigare!
Bakgrund
Jag köpte min första kamera 1992. Sedan dess har jag alltid fotat med zoom-objektiv, jag har aldrig ägt ett objektiv med fast brännvidd. Egentligen har jag aldrig varit särskilt nyfiken på något fast objektiv, förrän våren 2024. Märkte då att jag oftare och oftare fotade med 35mm brännvidd på min Fuji X-E4. Dessutom började jag bli sugen på att kunna ta bilder med soft bakgrund. Kanske en Nifty-Fifty skulle vara något?!
Började kika runt hur utbudet kring 35mm såg ut för Fuji-kameror. Hade en ganska enkel kravbild för objektivet:
Litet
Prisvärt
f2 eller snabbare
Under en jobbresa till Stockholm innan semestern så passade jag på att titta in i Rajala:s butik för att kika på Fuji XF 35mm f2. Min spontana tanke var att optiken så ut som en leksak. Jag tänkte: Aldrig!
Jag la ifrån mig tanken på Fuji XF 35mm f2 tillfälligt. Tittade på andra alternativ men inget av dem föll mig i smaken, antingen var de för dyra eller stora. Till slut gav jag nästan upp tanken på en Nifty-Fifty.
Så efter semestern tänkte jag att jag måste ge Fuji XF 35mm f2 en chans till. Dammsög Youtube och väldigt många var nöjda med objektivet. Så, till slut efter lite våndandes så slog jag till och köpte ett objektiv.
Fakta Fujinon XF 35mm f2
Brännvidd: 35mm (motsvarar 53mm i fullformat)
Ljustyrka: f2
Minsta bländare: f16
Bildstabilisering: Nix
Vädertätad: Japp
Närgräns: 35mm
Filterdiameter: 43mm
Motljusskydd: Japp, en liten sak som skruvas i filtergängan
Diameter: 60mm
Längd: 45,9mm
Vikt: 170gram
Plus
Vad tycker jag då är uppsidorna med objektivet?
Litet och nätt.
Knappt märkbar på kameran. Med en liten kamera till objektivet blir man nästan osynlig som fotograf och det gillar jag.
Skarp redan från f2 om man inte fotar på närgränsen.
Prisvärt.
Bländarring på optiken. Och jag tycker bländarringen är skön.
Väderskyddat.
Finns i svart och silver beroende på smak.
Välbyggt.
Kort närgräns.
Passar mindre kameror typ Fuji X-E4 utmärkt.
Ger tillräckligt oskarp bakgrund på f2.
Rapp och tyst fokusering.
Minus
Vad tycker jag då är baksidorna med objektivet?
Lite soft skärpa på f2 om man fokuserar på närgränsen. Eller så är det jag som är klantig.
Saknar bildstabilisering.
Man behöver ett gråfilter för ljusa dagar om man vill fota med bländare f2. Men det “problemet” får man med alla ljusstarka gluggar.
Betyg Fujinon XF 35mm f2
Jag gillar objektivet skarp: Av mig får det fem av fem objektivlock. Naturligtvis finns det ännu skarpare objektiv som är ännu snabbare men inte till motsvarande pris och med samma osynliga formfaktor. Min Fuji 35mm f2 sitter väldigt ofta på kameran, det har blivit lite av standardoptiken på min Fuji X-E4.
Ute blåser det hårt. På Gubbens Fyr i Sundsvallsbukten byar det 22 m/s och blåser stadigt 17 m/s. Tittar till båten. Det ser bra ut innan natten lägger sig. Hoppas det ser bra ut efter nattens blåsa också.
Ser fram emot helgen efter arbetsveckan. Mörkret sänker sig. Har lagat en tvårätters middag. Brasan brinner. Senaste numret av Yachting World ligger och väntar.
Så har det kommit en ny kamera från Fujifilm: X-M5 heter modellen. Jag tolkar den som en instegskamera som flörtar med de som inte bara fotar utan även gillar att filma. Men för att vara en instegskamera så är den inte billig: Ca 12000 sek för bara huset.
Undra om detta är “ersättaren” till Fujifilm X-E4 eller om det kommer en X-E5? Jag hoppas inte detta är en ersättare då jag hellre ser en mer fotofokuserad kamera.
Rattarna på toppen av kameran hade gärna fått vara för:
Slutartid
Exponeringskompensation
ISO
Att ägna en ratt åt filmsimulering gillar jag inte. Sen vill jag gärna ha en klassisk sökare på kameran, så man kan välja skärm eller sökare för att komponera bilden.
Nu har Hallberg-Rassy lanserat en ny modell. En modell som fyller hålet efter HR372. Den nya HR370 har några intressanta nyheter och en detalj som jag tycker ser vansinnigt trevlig ut.
Design
Formspråksmässigt tycker jag skrovet i nya HR370 spinner vidare på designidéerna från tex HR340 och HR50. Det är kraftfulla skrov som bär full bredd nästan hela vägen till akterna. Fören är nästintill rak och aktern likaså. Allt kompletterat med dubbla roder och integrerat peke.
Nyheter
Storskot har flyttat upp på rufftaket för om vindrutan för att ge en friare sittbrunn.
Skotskenorna till focken har flyttat upp på rufftaket för bättre höjdtagning.
Båten erbjuds med möjlighet till både bog- och häckpropeller.
Pentryt går att få med, förutom den toppmatade och inredda kylen, en frontmatad kyl och dessutom en toppmatad frys i arbetsbordssitsen. Alternativt kan den frontmatade kylen bytas mot diskmaskin.
Salongen går att få i en version med två fåtöljer på styrbordssida. Just fåtöljer tycker jag ser vansinnigt trevligt ut.