I våras monterade jag en 60 watts solcell på stolpe på vår Linjett 33. Det satt en liten solcell på rufftaket då vi köpte båten men den tyckte vi inte gjorde nån större nytta. Hur har det då fungerat med den nya solcellen?
Solcellen som satt på rufftaket då vi köpte båten gjorde som sagt inte mycket nytta, den är nästan alltid skuggad eller störd av något. Vet inte hur många watt den rufftakspanelen är på men stor är den inte heller.
På vår förra segelbåt hade vi en 45 watts solpanel på stolpe och det fungerade väldigt bra. Så jag monterade en solcell på stolpe på Linjett 33:an. Solcellen är på 60 watt och kopplad mot batterierna via en Victron laddningsregulator. Att montera en solcell är inte svårt, det tar mest lite tid.
När jag var nere i båten i helgen kollade jag hur mycket solpanelen gett under sommaren, svaret var 22 kWh enligt Victron:s mobilapp. I ett 12-voltssystem motsvarar detta cirka 1800 Ah. Vad betyder detta? Som exempel gissar jag att vårt kylskåp i båten drar cirka en ampere i snittförbrukning. Det skulle innebära att solcellen producerat el som kan mata kylskåpet i 1800 timmar, eller om man vill 75 dygn.
I praktiken visar det sig att vi klarar oss bra med en 60 watts solpanel på stolpe. Med solcellen på stolpe i kombination med motorkörningen och några udda tillfällen på landström så går vi runt rent ’elekonomiskt’.
Det som drar mest ström för oss är kylskåpet. Sen är det lite läslampor, ladda lite telefon, vattenpumparna till kök/toalett/dusch, lite instrument under segling och en del autopilot. Vår och höst (och riktigt svala sommardagar) kör vi även mindre mängder värmare. Men jag skulle säga att kylskåpet är vår stora förbrukare, i övrigt är vi ganska strömsnåla.
Det finns något härligt med ’självförsörjandet’ elsystem!