• Jobbet med solcellen fortsätter. Idag har jag tagit en titt på var solcellsstången kan sitta och även börjat jobbet med att kapa stången. Mycket jobb återstår men detta är en bra start.

    Började dagen med att krypa omkring i båten. Ville titta på olika platser där jag kan fästa foten till solcellsstången. Det lutar åt att den kommer få sitta i styrbord aktre hörn innanför pulpit. Där finns det plats och det borde bli stadigt även för det övre fästet till solcellstången. Det övre fästet ska sitta i övre horisontella pulpitstången.

    Hemma efter lunch gav jag mig på att kapa solcellsstången. När den levereras är den 180 cm lång och det känns i längsta laget. Lurar på att kapa den till 160 cm.

    Att kapa stången var lätt, kapade den några centimeter ovanför hålet där kablarna ska komma ut. Utmaningen var om det skulle gå att få ut pluggen i botten, som man ska trä på foten i däck. Skulle det inte gå att få ut pluggen utan att förstöra den så kostar en ny onödigt mycket för en plastbit.

    Enligt tillverkaren så skulle pluggen sitta i röret med någon form av tejp och den skulle sitta som berget. Lurade en stund innan jag kom på lösningen hur den skulle komma ut. Gjorde så här:

    1. Värmde aluminiumröret vid pluggen med varmluftspistol. Tanken var att limmet till tejpen skulle mjukna.
    2. Fäste röret med en bult mot bordet så jag skulle slippa hålla i röret.
    3. Tog en mejsel och stoppade in den med handtaget före i röret.
    4. Knackade på mejseln med hammare. Pluggen kom ut på ett par slag och dessutom hel och fin. Toppen!

    Sen gjorde jag ren pluggen från tejprester. Tanken är att senare fästa den i solcellsstången med smältlim, jag tror det räcker gott.

    Nu ligger solcellen och stången på övervåningen och väntar på fortsatt arbete. Nästa steg är att kapa stången till helt rätt längd, ska nog kortas ytterligare någon decimeter. Sen ska jag även göra ett nytt hål där kablarna från solcellen ska ut.

    ,
  • ,
  • En bra video med tips från Pip Hare hur man kan reva storseglet då man är få ombord.

    Videon är en del i Yachting World’s serie på Youtube om Double handed sailing skills.

  • Nyåret har passerats och nu är det utförsbacke i kalendern mot sjösättning. Dessutom blir den ljusa delen av dagarna längre och längre. Skönt! Tre bra nåtpyssel denna vecka.

    1. Hjertmans hade mellandagsrea, så jag passade på att handla lite saker som jag vet behövs. Det blev två stora burkar bottenfärg, en solcell och en solcellsstång/hållare.
    2. Skjutsade dottern till Arlanda och passade då även på att lämna in focken till UK Syversen.
    3. Puttade snö från presenningen på båten. Det har varit en återkommande händelse denna vinter, vi har fått så otroligt med snö!
  • Nytt år och det finns gott om snö att skotta. Skottade en hel del, åkte lite längdskidor och sedan blev jag slö och tittade lite på seglingsrullar på Youtube.

    Tänk när jag var liten, då var man så svältfödd på att se segling. Det var nästan aldrig det visades segling på teve. Numer är det en helt annan sak. Youtube är fullt till bredden med rolig segling från hela världen.

    Idag fastnade jag för Erik Aanderaa‘s film om Calendonian Canal. Riktigt trevlig film. Rekommenderar hans Youtube-kanal.

    ,
  • Två små segelbåtar ligger bortglömda och överlämnade till vinterns grepp i vår båthamn. Lite ledsen blir man allt när man ser grejer lämnade vind för våg.

    En bekant brukar säga “…kan du inte ta hand om grejerna dina så kan du kasta dem åt helvete…”. D.v.s ta hand om grejerna eller så ska du inte ha dem.

    På den ena båten hade rullgenuan rullat ut sig en bit. Jag rullade in genuan och knöt upp linan till rullen. Den andra båten har legat på samma plats sen i slutet på september och nu har trämasten spruckit.

    Tråkigt att grejerna bara får förgås!

  • Idag var jag ner till båten och lagade den självskotande vinschen på ruffen. Vinschen används till bland annat storfallet, så det är trevligt att ha självskotning.

    Det var topplattan på vinschen som hade gått sönder, solen hade brutit ner plasten och till slut föll plattan i bitar. Och det innebar att självskotningen slutade fungera.

    Jag har sett att moderna Andersen 12 ST vinschar har en topplatta av metall, vilket verkar smartare.

    Själva jobbet att byta topplattan tog cirka 20 minuter. Före och efterbild ovan. Steg för steg nedan:

    • Lossa skruven på ‘örat’ som sitter på toppen av vinschen och ta av örat.
    • Ta bort den tunna dubbelvarviga spiralbrickan under örat.
    • Montera den nya topplattan.
    • Montera den den tunna dubbelvarviga spiralbrickan.
    • Montera ‘örat’ som sitter på toppen av vinschen och dra åt skruven.
    ,
  • Det finns många roliga och spännande båtar där ute. En som ser löjligt rolig ut är enmansjollen Musto Skiff. Båten har rejält med segel i form av storsegel och gennaker, dessutom utliggare och trapets. Spännande segling!

    • Längd: 4,55 m
    • Skrovbredd: 1,35 m
    • Bredd med utliggare:
    • Storsegel: 11,8 m2
    • Gennaker: 15,5 m2
    ,
  • vår segelbåt sitter det Andersen 12 ST vinschar på ruffen, en på vardera sida om nedgångsluckan. I somras började den svarta plastbrickan i topplattan på ena vinschen spricka och gå sönder. Det som händer då är att självskotningen slutar fungera.

    Just den vinsch som drabbades använder vi som fallvinsch till storseglet. Och när självskotningen slutar fungera så märker man vilken skön funktion självskotande vinsch är när storseglet ska hissas.

    Nu har jag beställt ett ny topplatta från Watski. Den borde ju komma här under julledigheten och sen kan jag montera dit den. Lite störande är att en liten plastbit kostar 299 sek plus frakt, måste vara fina marginaler på det.

    Man kan ju lura på varför man satt en plastbricka på toppen av vinschen istället för en av metall. Det som händer över tid är ju att solen bryter ner plasten och det leder bara till att det vinschen går sönder.

    ,