Solcell på stolpe på segelbåt

På vår Linjett 33:a sitter det en solcell framför sprayhood och under bommen. Det är en liten rackarns solcell som jag tycker ger lite och ingenting. Dels är den liten och dels är den placerad så den lätt skuggas. Vi behöver komplettera med med mer och bättre solcellsladdning.

På vår förra båt hade vi en solcell på en stolpe i aktern och det fungerade alldeles utmärkt. Minns inte hur stor solcellen var men kring 45 watt. Det räckte gott för vår förbrukning. Särskilt givet att man kör lite motor varje dag man är ute på havet och ibland kommer åt landström i hamn.

Solcellen på gamla båten satt på en 40 mm NOA solpanelstång. Detta var en alldeles utmärkt lösning som jag gärna hade använt igen. Alternativet är att använda en 30 mm NOA solpanelstång som inte behöver nått skruvfäste i däck. Det som oroar mig är om 30 mm stången är nog stadig när man kommer ut i havssjö.

Det jag funderar på är om man kan sätt en flexibel solpanel på solcellsfästet eller om man måste ha en med ram. Man skulle ju även kunna stabilisera upp en flexibel solpanel med någon lätt och tunn platta.

En sak som är säker är att jag kommer använda en Victron MPPT laddningsregulator.