Jag har använt Hilleberg Staika sedan slutet av 90-talet. Det är ett fantastiskt tält som passar för många användningsområden. Jag använder det framför allt på fjället på vintern men även då jag och frun paddlar och tältar tillsammans.
Historik
Staika designades från början för paddlare som ville ha ett stabilt och fristående tält.
Varför skaffade vi Hilleberg Staika
Frugan och jag började paddla havskajak i slutet på 90-talet. Från början så använde vi ett tunneltält, men vi insåg att det inte var så praktiskt för oss som gillar att natta på klippor, vi ville ha ett fristående tält. Vi beställde ett Hilleberg Staika och har aldrig ångrat oss. Vi har slitit ut det första Staika-tältet och är nu inne på vårt andra.
Fakta
Staika tillhör Hillebergs Black Label serie av tält. Den serien tält är gjord för att tåla tuffa turer, oavsett väder och årstid.
- För två personer
- Nettovikt 3,4 kg
- Bruttovikt 4,0 kg
- Yttertältsväv Kerlon 1800
- Innertältsväv 40 denier ripstop nylon
- Golvväv 100 denier nylon
- Tre stycken 10 mm stänger som är lika långa
- Fyrasäsongerskonstruktion: yttertältets väggar går ned till marken och myggnätssektionerna kan täckas med justerbara tygpaneler
Fördelar med Hilleberg Staika
- Tältet är själstagande på riktigt, inte bara på pappret. Oftast fäster vi inte i marken alls. Tältet står snyggt och prydligt oavsett. Det är bara då det finns risk att tältet tar till luften som vi sätter markpinnar eller använder stenar.
- Hilleberg Staika är ett fort. Det är ett tält man känner sig trygg i. Man kan lita på det i alla fören.
- Välsytt och välbyggt. Fina detaljer. Och det håller för många års flitig användning.
- Nya modellen av Staika är lätt att sätta upp, med krokar som man klickar fast. Den gamla modellen med heldragna kanaler var lurigare.
- Tältet har en liten markbild för att vara ett tvåpersoners tält. Att hitta en yta att slå upp tältet på är ganska lätt.
- Innertält är relativt rymligt. Passar bra för två personer på sommaren eller en person på vintern. För en person på vintern är det riktigt rymligt.
- Bra med ventilationsmöjligheter i innertältet i bägge dörrarna och även öppningar under takventilskyddet i yttertältet.
- Man kan ta av takventilskyddet om man vill ha riktigt mycket ventilation och det är väder för att vara utan takventilskyddet.
- Det finns täckande markgolv att köpa till. Det är trevligt att ha markgolv i hela absiden. Till vårt första Staika hade vi inte det, men till vårt nya har vi det.
- Finns myggnätsinnertält att köpa om man ska tälta då det är riktigt varmt.
- Man kan resa tältet utan yttertält men då behöver man en särskild stånghållarsats.
- Tältet är symmetriskt och därmed lika brett i bägge ändarna av tältet. Det finns även fickor i innertältet vid båda ändarna. Så man kan sova åt bägge hållen i tältet, till skillnad från asymmetriska tält som ofta passar bättre att sova åt ett håll i.
Nackdelar med Hilleberg Staika
- Innertältet sluttar i huvud- och fotändan. Ligger man på ett högt liggunderlag och har en byllsig sovsäck så kan man ta i innertältet då man sover.
- Staika är ett relativt tungt tält, jag vill helst inte bära det i ryggsäck om jag är ensam. I kajaken eller fjällpulkan har det däremot ingen betydelse. Jag kikade ett tag åt Hilleberg Allak, som är lättare, men köpte ändå Staika igen.
- Tältet är aningen skrymmande då man packat det.
- Absider är grunda med måttliga utrymmen. För vandring på sommaren använder jag hellre ett tunneltält, helst med extra absid där man kan förvara ryggsäckar och sitta och laga mat. För paddling duger utrymmet i Staika-absiden mer än väl, likaså om man är ensam på vintern.
- Priset.
Bilder
Bilder kommer senare.
Betyg
Jag måste säga att Hilleberg Staika är ett av mina favorittält. För våra användningsområden, paddling i skärgård och skidturer på vinterfjället, får den fem absider av fem möjliga i betyg. Det finns en anledning att vi använt tältet i närmare 25 år och att vi är inne på Staika nummer två.