Midsommar 2024

Frugan och sonen är inte hemma och dottern tänker träna. Jag seglar ensam under midsommar i år. Lägger en lös plan om var jag vill fara med båten. Lämnar hamn på torsdag eftermiddag med kylskåpet fyllt med god mat.

Kryssar ut från Ortvikens hamn. Ställer siktet mot Kryssarklubbens blå boj i Spikarnas fiskeläge. Det är en bra utgångsplats för resten av helgen.

Seglar nästan hela vägen till bojen. Låter motorn knuffa försiktigt sista biten bara. Knyter fast Festina Lente vid bojen och slår mig till roa. En ”hopp-i-land-whiskey” och chips slinker ner fast jag inte har hoppat iland.

Får en perfekt kväll på bojen. Man svajar mitt i fiskeläget och man kan njuta av de vackra bodarna och miljön samtidigt som man är på sin egen täppa.

Kvällen och natten är lugn. Inget festande i fiskeläget.

***

Midsommaraftons morgon. Kastar loss tidigt. Styr söderut mot SXK Bottenhavskretsens södra uthamn: Lillubban. Gör god fart genom vattnet. Det blåser västligt. Ner till Lörudden är det en öppen bog med sjö som bygger ju längre ut i bukten man kommer.

Från Lörudden ner till Lillubban är vinden rejält stökigt. Det västliga vinden slänger och far nått vansinnigt. Ena stunden är fullt ställ perfekt och nästa får man lufta storen och ett rev skulle vara skönt. Som tur var är det inte så lång sträcka.

Lägger till i Lillubban bredvid två HR-båtar från Stockholm. Till en början är det bara några få båtar i hamnen men innan kvällen är det ett tiotal. Det blir en riktigt trevlig midsommarafton med en hel del prat. Tydligen spelades det och rajjades in på sena nattkröken, men jag sover som en stock och märker inget.

***

Midsommardagen börjar med en perfekt morgon: Vindstilla, sol och värme i sittbrunnen. Klämmer i mig standardfrukosten med två smörgåsar och en halvliter kaffe innan jag kastar loss. Dagens mål: Åkeröviken.

Svaga vindar dominerar seglingen mellan Lillubban och Åkeröviken på Åstölandet, behagligt och lagom. Båten bara puffar på under segel och man kan njuta vädret och havet.

Ute på Sundsvallsbukten möter jag en tysk Najd 360 som kryssar söderut.

Anar lite oråd då jag lägger till i Åkeröviken, det luktar groggbänk och feststämning. Inte min kopp te. Och mycket riktigt blir det fylla innan kvällen är slut. Skit! Som tur var så verkar det som många är slitna från midsommarafton, så festen lägger sig lagom till läggdags.

En kompis lägger till på eftermiddagen jämte mig, så det blir massor med trevligt surrande. Alltid roligt att möta bekanta i hamn.

***

Söndag morgon och det är dags att ta sig hemåt. Himlen är mulen. Gennakern flyger hela resan och det känns som en fin avslutning på en helg fylld med massa trevlig segling.

Gör ett par gippar under seglingen hem. Kommer fram till att ’inside gybe’ funkar alldeles utmärkt på Linjett 33:an.

Lagom till jag lägger till i Ortvikens båthamn spricker molnen upp och solen tittar fram.

Snart är det semester!

Kommentarer

2 svar till ”Midsommar 2024”

 1. Profilbild för Anders

  Härlig läsning!

  Kan inte låta bli att vara nyfiken på om du klarar flera dagar i rad utan någon form av motionsaktivitet. Och om ja, om den förmågan kommit med ålderns vishet 🙂

  1. Profilbild för Lars Ericsson
   Lars Ericsson

   Hahaha. Ett par dagar brukar jag klara. I vanliga fall har jag med löparskor på båten, det är ett enkelt sätt att få in lite motion och rörelse. Så nå väldigt mycket visare har jag inte blivit.

Lämna ett svar