Idenorsolmen

Sista tältturen med kajaken är alltid lite sorgsen i kanten. Jag vill som inte att säsongen ska ta slut. Säsongerna kommer och säsongerna går, det gäller att ta vara på dem och njuta till fullo. Årets sista tälttur blev till Idenorsholmen, en favorit i Hudiksvalls skärgård.

Fredag 14:e oktober

Väderprognoserna spår om osäkert väder under helgen. Jag läser på SMHI och YR.no, de verkar eniga om att Hudiksvall är säkraste kortet i närområdet. Jag väntar med att bestämma mig, kanske ändrar det sig?!

Lördag 15:e oktober

Saltvik – Idenorsolmen (10 km)

Kajaken styr nosen ut från Saltvik. Jag startar vid föräldrarnas stuga. Det båser en sur motvind, regnet hänger i luften och himlen är grå. Strävsamt gnetar jag förbi Enbärsskär och Långören innan jag hoppar över mot Tunaolmen och Idenorsolmen.

Vinden lägger sig mot kvällen och himlen spricker så sakta upp. Turen är med mig och kvällen blir väldigt fin.

Det är väldigt lugnt i skärgården trots att det är varmt för att vara i oktober. Någon udda snurrebåt skyndar över vattnet mot sjöbodarna på Tunaolmen.

Kvällen fylls med mat, musik och bok. Somnar gott till vågorna som brusar mot klipporna utanför tältet.

Söndag 16:e oktober

Idenorsolmen – Saltvik (10 km)

Vaknar till en fin morgon. Tar det riktigt lugnt. I vanliga fall tar det två timmar från sovsäck till avfärd. Denna söndag tar det tre timmar.

Olmens fiskeläge på väg mot Saltvik

Jag tar nästan samma väg åter till Saltvik. Vinden ligger fortfarande från syd och skapar fina vågor att surfa och leka i. Paddlingen in till Saltvik tar bara en timme.

Packar i bilen och avslutar turen med fika hos föräldrarna i Hudiksvall.

Epilog

Nu är det att se fram emot vintern och turer på snö. Kanske blir det någon tur med pulka på fjället. Sen är det snart dags att paddla på havet igen och njuta tältning på klippor.