På torra land

I nästan 20 år hade vi vår förra båt. Att masta av och och lyfta båten ur vattnet var något som gick på rutin och autopilot, det var inte mycket att fundera på. Nu med ny båt är det något annat, allt är nytt och behöver eftertanke.

Igår var första allmänna upptagningen med kranbil i hamnen. Hade mätt och mätt för att få vaggan att vara så nära rätt som den kunde bli när båten kom flygande som en tepåse. Hade även tittat och tittat hur andra Linjett 33 ägare la banden vid lyftet.

Bakre bandet la jag mellan köl och drev och främre bandet la jag en bit framför impellern till loggen. Båten vägde fint men till våren ska jag nog prova att ha främre bandet mellan kölen och impellern till loggen.

Vaggan som båten står i är samma som vi hade till vår gamla H35:a. Måtten är naturligtvis inte samma, så vi har fått ställa om vaggan en hel del. Under slutet på sommaren har jag uppskattat var båten skulle stå i vaggan, mätt däckmått och lodat från däck till vattenlinjen och mätt hur mycket smalare båten är i vattenlinjen. Med de måtten och djupgåendet gjorde jag en grov inställning av vaggan.

Det visade sig att vaggan passade båten bra när den kom på plats. Jag fick vinkla om de främre stödbenen lite men annars så funkade det utmärkt. Vi fick lyfta om båten någon gång och justera den i längsled i vaggan, men nu har jag bra riktmärken för nästa upptagning: Bakre stödbenet på vaggan ska vara vid aktre mantågsstöttan.

Nu ska det städas, konserveras motor och byggas täckställning.