Vårpaddling med middag och kaffe på en klippa

Solen värmer, det känns som en sommardag. Vinden från havet kyler, det känns som än vinterdag. Vårpaddling är sött och salt i ett!

Måndag 19 april Sträcka: 24 kilometer

Startar turen i gästhamnen i Härnösands södra sund. På sommaren råder här full aktivitet, nu ligger den tyst och stilla med fläckar av ruttnande drivis. Styr kajaken genom kanalerna mot norra gästhamnen för färd mot Lungön. Målet är att runda Lungön och ta en rast med middag och kaffe längs vägen.

Vinden ligger på från sydost. Paddlingen från Härnösand och ut till Lungön är bister. Trots paddeljacka och paddelhandskar så blir jag sval. Det känns skönt att slutligen komma ut till Lungön och i lä.

Skärgården är enslig så här års, jag gillar det: Inga båtar. Inga badare. Inga oljud. Bara tystnad och ensamhet. Perfekt för en enstöring till paddlare.

På Lungöns östra del hittar jag en fin klippa att ta vila på. Lagar mat, njuter av solen och dricker kaffe. Livet är så skönt i denna enkelhet. Slappar länge och väl och njuter innan jag paddlar vidare.

Tittar in i Uddhamns fiskeläge. Här ser man tydligt spåren av landhöjningen. Fiskebodarna ligger högt ovan vattenytan och bryggor har fått skarvas för att nå vattnet.

Sedan väntar Lungö fyr. Lungö fyr är känd från väderobservationerna i radion. Fyren var bemannad fram till 1964, det är mäktigt att skåda den från nära håll då jag rundar öns sydöstra udde.

Från fyren och tillbaka in till Härnösand är det en lång sträckpaddling. Kajaken verkar ha fått lite extra fart under vintern, det går lite fortare än ifjol vid samma tid. Landar i gästhamnen i Härnösands södra sund just som solen börjar bli låg och inte värmer lika mycket längre.

Fin eftermiddagstur med helgkänsla!