Under två års tid har jag använt mitt Hilleberg Soulo och nu är det dags för en review av Hilleberg Soulo. Året runt använder jag tältet: varmt som kallt. Det är det tält jag nästan alltid packar då jag ska ut själv på tur, oavsett om det är på vandring, paddling eller skidor. Det är mitt favorittält som används flitigt. Soulo betyder “ö” på samiska.
Kravbild då jag skaffade Hilleberg Soulo
När jag skaffade mitt Hilleberg Soulo var det ett par punkter som stod på kravlistan.
- Enmanstält
- Självstagande
- Absid
- Åretrunt
- För paddling i första hand
- Vintertältning i andra hand
- Kompakt och någorlunda lätt
Fakta kring Hilleberg Soulo
Soulo är lätt att sätta upp i stort sett var som helst. Det är mycket starkt men ändå lätt och därför idealiskt för praktiskt taget all användning. Under tältets utvecklingsperiod ansåg våra testare att det var perfekt för de flesta turer. Alpinister och expeditioner väljer Soulo för låg vikt i kombination med hög styrka, vilket även uppskattas vintertältare. Turcyklister, motorcykelåkare och kanotpaddlare gillar Soulo för dess fristående egenskaper och kompakta packformat. Långtursvandrare, ryggsäcksturister och helgcampare attraheras av den låga vikten och den integrerade absiden, medan vinteranvändare och alpinklättrare uppskattar förmågan att klara snöbelastning. Långa personer blir glatt överraskade över den generösa ligglängden, och alla uppskattar tältets rymd.
– Hilleberg
- Nettovikt: 2,0 kg
- Bruttovikt: 2,4 kg
- Yttertältsväv: Kerlon 1200
- Stänger: 9 mm (2 x 344, 1 x 285 cm)
- Markpinnar: 12 V-peg
- Färger: Grön, Röd eller Sand
“Nettovikt” avser ytter- och innertält samt stänger. “Bruttovikt” är tältet packat med allt som ingår.
Användning av Hilleberg Soulo
Hilleberg gör instruktionsfilmer för sina tält. De brukar finnas på svenska, engelska och tyska.
Plus för Hilleberg Soulo
- Välkonstruerat och -sytt. Klassisk Hilleberg-känsla i allt.
- Tältet är kompakt och markbilden är liten. Det är lätt att hitta platser att slå upp tältet på.
- Tältet är väldigt lätt att sätta upp och plocka ner.
- Takrännan på takpannan är en tjusig detalj. Den gör att det inte droppar från takpannan och in i absiden då man öppnar dörren.
- När man ställer upp tältet med markpinnar/stenar så står det bombsäkert. Det känns som ett väldigt tryggt tält om vädret skulle sätta den sidan till.
- Lagom innerutrymmen för vår/sommar/höst och en person.
- Bra innerhöjd i tältet.
- Bra ventilation. Men inget magiskt.
- Man får plats i tältet med liggunderlag som är Long och Wide.
Minus för Hilleberg Soulo
- Det är ett litet tält. Att kalla det minimalistiskt är inte rätt. Men innerutrymmena och absiden är begränsade. Vår, sommar och höst funkar det jättebra. På vintern med mycket utrustning och bylsiga kläder så kan man få tänka till.
- För att tältet ska stå prydligt så krävs fyra markpinnar eller stenar. Det är inte lika spänstigt i konstruktionen som Staika. Staika står prydligt utan nån form av stöd från staglinor. Jag har skaffat 10mm stänger till mitt Soulo och då behöver jag inga staglinor, utom då det blåser.
- Innertältet är asymmetriskt och tanken är att man ska ligga åt ett håll (det går dock att ligga åt bägge hållen).
- Det finns bara fickor i innertältet i huvudändan.
- Regnskyddet vid dörrens dragkedja kunde ha varit längre. Jag fastnar ofta i starten på regnskyddet då jag har haft dörren öppen (se bild nedan).
Sammanfattning och betyg för Hilleberg Soulo
Är väldigt nöjd med mitt Hilleberg Soulo, även om det finns saker som jag kunde önska mig mer av. Med 10mm stänger och footprint väger mitt Soulo 2,7kg.
Mest av allt hade det varit intressant att se en Black Label version av tältet: Aning större tält, symmetriskt, innerfickor vid bägge ändarna och med grövre bågar. Två saker jag är ute efter:
- Skapa lite mer utrymme i tältet för vinterturer. På vintern har man mer kläder och skrymmande utrustning. Och dessutom tillbringar man mer tid i tältet än på sommaren.
- Göra tältet lika stadigt på klippor som Hilleberg Staika. Soulo är fristående men kräver markstöd för att duken och tältet ska stå prydligt (om man inte använder 10mm stänger). Staika t.ex. står snyggt helt av sig själv utan stöd.
Visst skulle detta göra tältet tyngre. Men på vintertur med pulka och på sommaren för paddling så gör inte detta så mycket.
Betyg: Starka 4 av 5 absider.