Havspaddlarnas Blå Band 2020

Sommaren 2019 ger jag mig ut på min längsta paddling: Havspaddlarnas Blå Band. Cirka 2200 kilometer längs Sveriges kust, från Svinesund till Haparanda. En riktig utmaning både fysiskt och psykiskt.

Jim Danielsson instiftade Havspaddlarnas Blå Band 1990. Jim blev förste godkände HBB:are 1991. Sedan dess har HBB fullbordats av paddlare från Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, England, Norge och Schweiz.

Fem personer har paddlat hela svenska kusten på sina egna sätt innan HBB med dess regler var instiftat. Dessa personer är upptagna som hedersmedlemmar.

Fram till 2017 finns det 175 inteckningar i Havspaddlarnas Blå Band. Några har paddlat bandet flera gånger. Långt ifrån alla som startar tar sig i mål. Och jag misstänker att långt ifrån alla som tänkt sig starta tar sig till start.

Jag har cirka sex veckor till förfogande. Jag har två mål med turen:

  1. Ta mig i mål inom ramen för de sex veckorna.
  2. Vara så väl förberedd att jag kan njuta av turen och ha lust att göra den igen.

Jag inser att HBB är en rejäl utmaning och har full respekt för det. Man ska först ta sig till start förberedd, sen lyckas få kropp och knopp att hålla ihop, ha lite tur med vädret, vara rädd om sin utrustning så den håller samman och inte minst vara aktsam på sjösäkerheten.