Kategorier
Turer

Kyla och mörker

Vintertur i Vålådalen

Torsdag 2/2

Bilresa Sundsvall – Vålådalen

Lämnar vardagen bakom mig. Stänger igen datorn och lägger mail, möten och passa tider i byrålådan. Bilen rullar västerut mot Jämtland fullpackad med utrustning för vintertur.

Tar in på Vålådalens fjällstation och slår mig till ro. Ett äventyr väntar. Äventyret ligger inte i platsen, denna gång ligger äventyret i kylan och mörkret.

Läser på kartan innan jag släcker lampan för dag.

Karta över Vålådalen

Fredag 3/2

Vålådalen – Foten av Smällhögarna

Jag tittar ut genom fönstret under frukosten på fjällstationen. Känner en viss nervositet, det ser rejält kallt ut ute. Under tiden jag dricker kaffet gryr ljuset och dagen. Det börjar bli dags att ge sig av.

Det pirrar till lite i kroppen då jag drar de första kalla andetagen utanför dörren. Minus femton, är det inte kallare? Bilen säger sjutton.

De första kilometrarna går lätt. Någon har kört skoter på skidleden. Färden snirklar sig fram mellan träden, ibland över myrar. Kroppen får en chans att anpassa sig till kylan och belastningen av skidpulkan. Tankarna strövar fritt, vad kommer härnäst? Kommer det gå så här lätt.

Skoterspår på leden

Efter 6-7 kilometer kommer jag bron över Stensån. Här slutar skoterspåret. Anar att det kommer bli tuffare på andra sidan bron. Skidar försiktigt över bron, ekipaget är långt med pulkan på släp. På andra sidan möts jag av en ny verklighet. En halvmeter bottenlös snö.

I två timmar sliter jag i djupsnön. Ömsom skidar jag, ömsom använder jag snöskor. Ingetdera går lätt eller fort. Svetten rinner längs ryggen. Jag svär! Ska det vara så här hela vägen upp till kalfjället? Jag vet att det är långt kvar. Kommer jag orka? Kommer jag hinna dit jag vill innan mörkret lägger sig? Jag vill så gärna nå kalfjället och slå läger på en härlig plats.

Jag vägrar ge upp och försöker hålla humöret uppe. Ena stunden är jag positiv och andra vill jag lägga mig i snön och skrika. Plötsligt får jag syn på skoterleden, vilken befrielse.

Skoterleden upp mot kalfjället

Sista biten upp till kalfjället går rasande lätt. Jag känner mig nöjd över att jag inte gav upp i mjuksnön.

Jag hittar en ås där jag slår upp mitt tält i en liten dunge av träd. Platsen är läcker men utsatt. Egentligen är den inte smart alls om det skulle bli busväder under natten. Det hinner bli mörkt innan jag byggt lägret klart.

Packar ur det sista ur pulkan inför natten

Med mörkret kommer nattkylan. Det här kommer nog bli min kallaste tältnatt någonsin, tur att jag inte har någon termometer.

Över Vålådalen ligger ett molnlock men uppe på höjden är det stjärnklart. Månen lyser som en ficklampa över landskapet. Det är så ljust att man skulle kunna skida hela natten utan pannlampa om man ville. Tänk att få uppleva en sån här vy.

Månsken över Vålådalen

Lördag 4/2

Foten av Smällhögarna – Vålådalen

Sover som en prins natten mot lördag. Vaknar någon udda gång under natten men somnar om lätt. Har inte frusit något under natten. Sover tio timmar.

Utanför tältet stiger solen upp till en vacker dag. Det är svårt att ta in allt som finns att se och njuta av.

Tätplatsen när solen går upp

Kokar kaffe i tältet och äter några smörgåsar. Jag får tina brödet över gaslyktan. Frukosten följs av allt bestyr med att plocka samman lägret och få ned det i pulkan. Fjällen badar i morgonljuset.

Blickar ut över landskapet innan jag börjar skidturen tillbaka till Vålådalen. Jag hade gärna stannat kvar på kalfjället men det är lovat riktigt hårda vindar och på söndag ska vinden kompletteras med snö.

Färden till Vålådalen blir på skoterleden. Jag vill inte plumsa i djupsnön igen, en gång räckte för en helg.

På skoterleden går det lätt

Ännu en gång slås jag av hur mycket det finns att uppleva i naturen om man bara tar sig ut. Det gäller att ta sig för och ge sig ut på färd! Platsen behöver inte alltid vara äventyret ibland kan kylan och mörkret vara upplevelsen.

Kategorier
Status

Elva kilometer

Elva kilometer på paddelmaskinen. En dag närmare sjösättning av kajaken!

Kategorier
Segling

Viktigt att titta till båten

Besök i vinterhamnen

Med jämna mellanrum är det bra och trevligt att kolla till båten under vintern. Kolla så att presenningen ligger bra och att inget hänt i nått oväder.

Sen är det dessutom väldigt skönt att komma ner till hamnen och vattnet, att sätta sig en stund i sittbrunnen och ta en liten promenad mellan båtarna.

Passade på att klättra upp i båten idag. Kollade batteriladdning, tittade in i båten och klurade lite på vad som behöver göras till våren.

Det ligger lite grejer huller om buller i båten men det är som det ska vara under vintern. Värmen sprider sig i kroppen när man slår på strömmen och tänder lamporna, trots att det är kallt ute.

Tog en promenad i hamnen efter att jag hade tittat till båten. Det ligger några båtar i sjön hela vintern.

Nu är det dags att betala medlemsavgiften till Sjöräddningssällskapet!

Kategorier
Segling Video

Försklassig underhållning från havet

The Ocean Race

The Ocean Race är igång. Det ska bli otroligt spännande att följa. Vilka båtar kommer att kämpa om segern och kommer alla båtar att hålla ihop när de möter havet?

Jag kommer kolla på massor med videos från racet då jag sitter på paddelmaskinen. Perfekt underhållning!

Kategorier
Kläder Review Utrustning

En varm och lätt favorit att ha med på våren och hösten

Review Klättermusen Liv 2.0

Söker du en lättviktsdunjacka som är smidig att slänga med i packningen och som värmer bra, då är Klättermusen Liv 2.0 ett intressant alternativ.

Inledning

Jag ska erkänna att jag har en svaghet för Klättermusens utrustning. Jag minns då jag i slutet av 90-talet satt i baksätet på en bil under en resa och bläddade i en katalog från Klättermusen. Deras kläder verkade ouppnåeligt dyra för en ung mig.

Ursprungligen tycker jag Klättermusen var ett företag som hade en härligt galen kompromisslös inställning. Produkterna de tog fram var tänkta för en smal skara som ville vara ute året runt i alla väder och känna sig trygga och må gott.

Med de nuvarande ägarna tycker jag att Klättermusen har ändrat karaktär som bolag. Borta är delar av den galna kompromisslösa inställning som fanns i de tidigare dagarna. Nu är företaget tyvärr lite mer inriktat mot att flirta med konfektion och konsumption. Men det finns smycken i sortimentet och Klättermusen Liv 2.0 Jacket är ett av dessa smycken.

Vad är Klättermusen Liv 2.0

Klättermusen Liv 2.0 är kort och gott en lättviktsdunjacka och det finns många sådana på marknaden. Jag har inte testat någon annan modell så jag ska inte säga att jag kan eller vet vad som är bättre. Liv 2.0 har 800+ fill power dun, så den värmer ordentligt med tanke på vikten. Jackan är lätt och komprimerbar.

Enligt Klättermusen ska det det gå att använda Liv 2.0 under en skaljacka, utöver att den funkar bra att bära som den är. Själv gillar jag inte tanken på dun under skal, så jag har haft den som dunjacka ytterst under vår/kall sommar/höst. Ett exempel på tur då jag använt Klättermusen Liv 2.0 är den blåsiga paddlingen till Mjältön i början av novemeber 2022.

Liv 2.0 har två fickor och ska kunna packas i sin egen innerficka. Jag har skaffat en liten vattentät packpåse som jag förvarar jackan i på tur, det tycker jag är enklare och bättre. Jackan har en boxkonstruktion utan genomgående sömmar och har en justerbar resår i livet.

Liv 2.0 finns i en uppsjö av färger och den finns både som jacka och tröja, beroende på önskemål.

Plus för Klättermusen Liv 2.0

 • Jackan är väldigt väldigt skön, passformen är toppen. När man tar på sig jackan känner man sig bekväm, varm och ombonad.
 • Fickorna har lite mysigt flossigt tyg mot handryggen så det är trevligt att värma händerna där när man fryser.
 • Jackan är lätt att packa ner och komprimera. Då jag inte är på tur ligger jackan luftigt i en garderob så fluffigheten i dunet behålls.
 • Jackan är värmer bra, särskilt med tanke på vikt/volym.
 • Jag gillar att det är en diskret och snygg jacka utan massa designgrejer adderade. Jag uppskattar rak och okomplicerad design.
 • Jackan är välgjord och välsydd. Har inte upplevt några problem med den.
 • Jackan är lätt (450 gram) och tar liten plats.
 • Den bakflyttad handledsresåren är skön.
Liv 2.0 packad i vattentät packpåse

Minus för Klättermusen Liv 2.0

 • Det är en dyr lättviktsdunjacka. Listpriset ligger på drygt 5000 sek. Jag köpte på en rea och kom undan betydligt billigare.
 • Jackan känns ömtålig. Jag häver och slänger mig inte hur som helst med jackan på.
 • Jag är kluven till den sneda dragkedjan, men det är nån grej som Klättermusen kör med. Inbillar mig att det skulle funka lika bra med rak dragkedja.
 • Blixtlåsen till fickorna är lite pickliga.
 • Axlarna sägs vara förstärkta. Men jag känner mig lite tveksam till hur tålig den är. Jag använder aldrig dunjackan då jag bär ryggsäck hur som.

Betyg

Jag gillar Klättermusen Liv 2.0 Jacket skarpt och använder den flitigt under vår, kalla sommardagar och höst. Att ge den en femma i betyg känns våldsamt så det fyra dragkedjor av fem möjliga för Liv 2.0 Jacket. Om jag inte hade någon lättviksdunjacka och skulle skaffa en så skulle jag definitivt titta på Liv 2.0 Jacket igen, men på rea.

Kategorier
Inspiration

Hoppas kunna sjösätta i mars

Två månader kvar?

Ofta brukar jag kunna sjösätta kajaken i andra hälften av mars. Det brukar komma en period med lite värme under vårvintern som räcker för en vilsen paddelsjäls önskan att komma ut på vattnet.

Tiden på vattnet är den lätta delen när det är kallt ute. Det luriga är när man kommer upp ur vattnet och är lite rå i kläder, då kan det bli riktigt kallt. Att snabbt komma i torrt ombyte är ett måste för att det ska vara trevligt.

Ifjol sjösatte jag för första gången 13/3. 2021 sjösatte jag för första gången 23/3. Hur blir det i år?

Kategorier
Status

Dagens träningsnöje

En timme och elva kilometer på paddelmaskinen, kompletterat med 45 minuter maxstyrka på F&S. Dagens träningsnöje. Bra så!

Kategorier
Review Utrustning

En smidig och trygg liten pannlampa

Review Petzl Tikkina

För ett drygt år sedan skaffade jag en en Petzl Tikkina. Ville ha en enkel pannlampa att ha på huvudet då det börjar bli mörkt ute och jag t.ex. ska slå upp tältet. Ville också ha en smidig lampa då jag ligger i sovsäcken i tältet och läser bok.

Pannlampan får följa med mig ut så snart det blir mörka kvällar. I tältet använder jag även Black Diamond Moji. Moji använder jag som taklampa för runtomstrålande belysning. Både Tikkina och Moji använder AAA-batterier, vilket är praktiskt om någon lampa får slut på batteri.

Tikkina erbjuder belysning i tre steg: 6 lumen/120 timmar, 100 lumen/9 timmar and 250 lumen/2 timmar (ljusstyrka/lystid).

Pannbandet är fritt justerbart och i ett fjädrande material så lampan är lätt att anpassa beroende på om man har mössa eller keps på eller är barhuvad.

Belysningen justeras i tre steg med knappen på ovansidan lampan. Ibland kan jag tycka knappen är lite svår att hitta om man t.ex. är kall om fingrarna. Jag hade gärna sett en tydligare markerad knapp som var lättare att hitta.

Lampan är vinklingsbar nedåt i sin ”boett”. Jag brukar använda denna funktion om jag har något i knät eller nära kroppen på marken som jag vill belysa, eller när jag ligger i tältet och läser.

Tikkina finns fortfarande som modell hos Petzl. Nuvarande modell ser lite annorlunda ut i designen och de har gjort lampan ett snäpp starkare. Tikkina verkar idag kosta strax över 200 sek på nätet.

Betyg: Egentligen är detta inte någon speciell pannlampa på nått sätt. Men den gör jobbet bra och den känns trygg. Så jag ger den 3-4 pannlampor av 5 möjliga. Och den får fortsatt förtroende på tur!

Kategorier
Inspiration

Hoppas 2023 blir lika bra som 2022

Gott Nytt Paddelår

Inte många timmar kvar nu på det gamla paddelåret 2022. Det har varit ett bra paddelår med många fina minnen. Hoppas på lika bra 2023!

Varje år försöker jag sammanfatta alla de turer jag gjort. Det är lätt att glömma hur mycket man fått uppleva, en sammanfattning hjälper minnet.

Här är min sida med turer från 2022. Ta gärna en titt för inspiration.

Kategorier
Paddelmaskin Träning

Blandade filmer som gör det lättare

Underhållning på paddelmaskinen

Har inte kört på paddelmaskinen på ett tag. Jobb, skidtävlingar, gymnastikträningar och en sur förkylning har stått före i kön. Idag var första passet på maskinen på två veckor känns det som.

Var helt inställd på att det skulle gå apa-apa-gapa att paddla men det gick helt ok, nästan oväntat lätt och bra. Kul att bli överraskad! Körde som vanligt i en timme. Paddlade lugnt och fint. Snittade 11 km/h.

Kollade på lite Youtube-rullar under passet. Började med en surfski-film och skarvade sedan med starten på Sidney Hobart Yacht race 2022, engelska mästerskapen i Moth 2022 och avslutade med att kolla på en rulle där en tjej cyklade från Tyskland till Nordkap.